Despre miros si importanta acestuia

Mirosul este cel mai puternic stimul senzorial. Persista in mintea noastra mai mult decat vazul sau gustul.

Este argumentul suprem pentru persoanele indecise. Stiintific a fost demonstrat ca ne creeaza reactii in mod spontan in relatia cu semenii nostrii, cu mediul sau in contact cu produsele.

Este considerat de unii în mod fals că mirosul ar fi mai puțin important că și văzul, auzul sau simțul tactil. S-a demonstrat că mirosul este de 10.000 de ori mai sensibil decât gustul. Animalele folosesc mirosul, în lupta de supraviețuire a speciilor, ca vânător sau ca vânat. Astfel mirosul le ajută să găsească și să identifice hrana, simt apropierea dușmanului, pe bază lui se stabilește ierarhia în grup, sau joacă un rol important la găsirea partenerului apt de reproducere.  Nu demult au fost descoperiți feromonii, substanțe mirositoare cu ajutorul cărora se emit semnale și care pot fi percepute de partener în diluții foarte mari.is_160803_sense_of_smell_nose_800x600

Furnicile sau albinele transmit de asemenea semnale care indică unde se află hrana. Un om poate deosebi și reține în memorie aproximativ zece mii de mirosuri diferite. Prin civilizare omul a pierdut o parte din aceste posibilități olfactive. Omul percepe prin intermediul mirosului senzații transmise pe traiectul nervilor lobilor olfactivi din creier, unde se stabilește de exemplu gradul de simpatie nutrit pentru persoana din apropiere. Mirosul este responsabil și de reglarea apetitului fiind implicat și în mecansime de apărare, prin intermediul lui sunt evitate de exemplu unele substanțe periculoase, nocive sănătății.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *